Kel kalmayacaksınız

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Ceylan, fototerapide iki tür ışın verildiğini söyledi. Doç.Dr. Ceylan, bir grup hastada ultraviyole A adını verilen ışının kullanıldığını anlatırken, şöyle devam etti:

Işın uygulaması
"Bu hastalara önceden 'Psovaleren' denilen ışığa duyarlılığı arttırıcı ilaçlar veriliyor. 2 saat sonra özel kabinlerde tüm vücuda ışın uygulanıyor. Bu tedavi haftada 2- 3 kez tekrarlanıyor.

Aynı yöntem saç dökülmelerinin yanı sıra sedef hastalığında da kullanılabiliyor. Olumlu cevap alınırsa tedaviye belirli süre daha devam ediliyor. Ultraviyole B ışınlarında hastaya yine özel kabinlerde ağızdan ilaç vermeden direkt ışın uygulanıyor.

Işın tüm vücuda verildiği gibi belirli bölgeye lokal olarak da uygulanabiliyor. Bu sayede kıl dibinde saç dökülmelerine neden olan hücreler ortadan kaldırılarak, saçların uyarılması sağlanıyor."

Saç dökülmelerinin birçok nedeni olabileceğini anlatan Doç.Dr. Can Ceylan, şöyle konuştu:

Hormonal faktörler etkin
"Bunlar arasında hormonal faktörler, stres, yanlış kozmetik madde kullanımları yer almaktadır. Hormonal nedenlerle erkeklerde daha erken yaşlarda saç dökülmelerine rastlanmaktadır. Bayanlarda da özellikle hamilelik, menopoz dönemlerinde saç dökülmeleri ortaya çıkabilmektedir.

Yine çocukluk döneminde lokal saç açılmalarına rastlanmaktadır. Çocuklara yönelik olarak uygulanan tedavilerde psikolojik destek ön plana çıkmaktadır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder