Kelliğin suçlusu sigara

Günde en az bir paket sigara içiminin saç kaybında önemli bir rol oynadığı tespit edildi.

Sigaranın erkeklerde kellik sürecini hızlandırabileceği bildirildi. Tayvan´da yaş ortalaması 65 olan 740 erkek üzerinde yapılan araştırmada, günde en az bir paket sigara içiminin `orta düzeyde veya hızlı` saç kaybında önemli bir rol oynadığı tespit edildi.

Östrojen üretimini artırıyor

Araştırmayı yürüten Tayvanlı bilim admaları Lin-Hiu Su ile Tony Hsiu-Hsi Çen, sigaranın saç foliküllerini tahrip edebildiğini, kafa derisindeki kan ve hormon dolaşımını bozabildiğini veya östrojen üretimini artırabildiğini bildirdiler.

Beyazlarda daha yaygın

Archieves of Dermatology dergisinde yayınlanan araştırmada, ilk saç dökülme belirtileri görülen erkeklere, saçın daha yoğun dökülmesinin önüne geçmek için, sigaranın rolünün hatırlatılması tavsiyesinde bulunuldu. Araştırması yapılan kalıtsal saç dökülmesi durumunun, beyazlar arasında daha yaygın olduğu belirtiliyor.

3 yorum:

  1. Östrojen üretimi testosteron zararlarını düşürdüğü için tam tersine erkek tipi saç dökülmesini engelleyebilir. Olay aslında sigaranın saçı besleyen damarları, kanı pıhtılaştırıp tıkamasından ibaret. Kanı akıcı hale getirmek için aspirin, enerji içeceği vb. şeyler kullanmayın. İyot içeriği yüzünden tiroid hormonlarınız fazla salgılanabilir ve bu da aşırı saç dökülmesine neden olur.
    Sigaranın diğer zararlarından biri de cildi yağlandırması. Aşırı yağlanan deri saçları tutmak istemez ve döker. Sigarayı bırakın gibi zor bir çağrıda bulunmak istemem, ki zaten dökülme yaşayan birinde sigara içmediği için strese bağlı dökülmeler başlar. Sadece kullanımı azaltın, saçınıza uygun şampuan kullanın ve en kısa sürede bir dermatoloğa danışın. Böylece çok geç olmadan dökülmeyi tamamen durdurur ve muhtemelen de kaybettiğiniz saçlarınızı yeniden kazanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Önceki yorumu yazan kişinin doktor ya da uzman olmadığı ''Sigarayı bırakın gibi zor bir çağrıda bulunmak istemem ... '' diye başlayan yorumundan yüzde yüz anlaşılıyor.
    Nikotin en çabuk bağımlılık yapan madde olmakla birlikte, kurtulması en kolay olan bağımlılık ise nikotin bağımlılığıdır.
    Sigarayı bırakmayı denemenin yol açacağı stres, saç dökülmesine yol açabilecek denli uzun sürecek bir stres değildir. Aksine, sigarayı azaltmayı denemek, sigara içme isteğini körükleyerek daha fazla bağlanmaya sebep olur fakat sigarayı bir anda bırakmak ( ki sigarayı bırakmanın tek yolu budur) en fazla 4 gün süreyle ara sıra şiddetli bir sigara içme isteğinin ( 5 dk'lık küçük krizler) bitmesi sonrasında, en ufak bir strese sebep olmaz.
    Büyük rahatsızlıklar, genetik özellikler v.s. gibi nedenlerin haricinde, saç dökülmesi nedeniyle dermataloğa gidecek insanların %99.9'u, herkes tarafından bilinen bazı bakım önerileri, beslenme tavsiyeleri alıp geri döneceklerdir.
    Sigara içmenin saçların dökülmesine kesinlikle etkisi vardır ve büyük bir etkendir. Sigarayı bırakmak, en azından dökülmeyi minimuma indirir.

    YanıtlaSil
  3. elektronik sigara
    sigara bıraktırma ürünümüz hakkında bilgi alabilirsiniz.

    YanıtlaSil